Як налаштувати Radiomaster Boxer: оновлення, поради та рекомендації (переклад)

 Якщо ви хочете отримати максимальну віддачу від свого Radiomaster Boxer, ви в правильному місці! У цій статті ви дізнаєтеся, як налаштувати Radiomaster Boxer, обладнаний EdgeTX, поради та підказки, а також отримаєте вичерпну, просту у виконанні інструкцію, яка зробить ваш досвід FPV-польотів ще приємнішим.

Встановлення антени

Перед увімкненням радіостанції переконайтеся, що антена, яка входить до комплекту постачання, встановлена. Увімкнення радіо без антени може призвести до швидкого перегріву радіочастотної мікросхеми або навіть до її пошкодження.

Встановлення акумулятора

Вам знадобляться два літій-іонні елементи 18650 (незахищені), які не входять до комплекту. Просто вставте їх у тримач акумулятора і підключіть його до радіостанції у відсіку для батарей. Я протестував декілька акумуляторів 18650 і виявив, що вони найкраще підходять для радіостанцій:

Panasonic NCR18650B 3400mAh.
Molicel P26A/P28A 18650.
Sony VTC6 18650.

Крім того, ви також можете використовувати 2S LiPo акумулятор, наприклад, цей акумулятор великої ємності від Radiomaster, розроблений спеціально для Boxer: 2S 6200mAh Pack

Пояснення щодо попереджень під час запуску

Щоб увімкнути радіо, утримуйте кнопку ввімкнення протягом 3 секунд.

Новий радіоприймач не повинен видавати жодних попереджень при першому ввімкненні, але на випадок, якщо вони з'являються, ось список можливих попереджень і їх значення.
  • Throttle Warning - коли радіоприймач увімкнено, стік "газу" знаходиться не в найнижчому положенні. Просто перемістіть ручку газу (ліву) до кінця вниз, щоб позбутися цього попередження
  • Switch Warning (також відоме як "Попередження про управління") - деякі перемикачі не знаходяться у своїх положеннях за замовчуванням. Просто переведіть всі перемикачі у верхнє положення (потягніть від себе), щоб позбутися цього попередження
  • Alarms Warning - це попередження з'являється, якщо режим звуку вимкнено
  • SD Card Warning - версія вмісту SD-карти не відповідає версії прошивки. 
Якщо все пройшло успішно, ви потрапите на домашню сторінку за замовчуванням, яка має виглядати приблизно так.

Налаштування радіомодуля

У розділі "Radio Settings" ви знайдете опції для налаштування дисплея, звуку тощо. Щоб налаштувати параметри радіо, натисніть і утримуйте кнопку SYS, щоб перейти на сторінку TOOLS. Двічі натисніть кнопку PAGE>, щоб перейти на сторінку Radio Settings. Нижче наведено параметри, які ви, можливо, захочете змінити вперше.

Set Date & Time.

Діапазон заряду акумулятора:
  • Li-ion battery: 6.4V – 8.2V
  • Lipo battery: 7.4V – 8.2V
Діапазон заряду акумулятора впливає на індикатор заряду акумулятора на екрані, при якій напрузі він показує розряджений або заряджений. Ви можете запитати, навіщо встановлювати мінімальну напругу 6,4V, якщо 2S літій-іонний акумулятор може розрядитися до нижчої напруги? Ну, ви, звичайно, можете встановити нижчу напругу, наприклад, 6,0 В, але трохи вища напруга дає вам більш раннє попередження.

І чому максимальна напруга встановлена на 8,2 В, а не на 8,4 В? Тому що як тільки ви вмикаєте радіостанцію, вона споживає струм від батареї, що викликає просідання напруги, в основному ви ніколи не побачите 8,4 В на екрані, і ми можемо вважати 8,2 В повним зарядом батареї.
Попередження:
  • Низького заряду
    • Li-ion: 6.4V
    • Lipo: 7.4V
  • Inactivity => 10m  (якщо радіостанцію не чіпати протягом 10 хвилин, вона починає кричати "тривога бездіяльності")
Це граничний рівень заряду акумулятора, коли радіо починає кричати "низький рівень заряду". Якщо ви летите на великі відстані, ви можете встановити цей параметр вище, щоб заряду акумулятора вистачило на дорогу додому.
Підсвічування
  • Mode => Keys
  • Duration => 15s (підсвічування залишається увімкненим протягом 15 секунд)
  • Яскравість вимкненої підсвітки встановлена на мінімум для економії заряду батареї
  • Alarm => Enabled (підсвічування вмикається, коли по радіо лунає попередження)
Backlight -> Mode: Keys
Чому саме режим клавіш? За замовчуванням і стики, і кнопки вмикають підсвічування, яке, на мою думку, не потрібне і витрачає заряд батареї. Якщо змінити цей параметр на "Клавіші", підсвічування активуватимуться лише кнопки меню, а стики та перемикачі - ні, що заощаджує заряд акумулятора, оскільки підсвічування не потрібне під час польоту. Під час польоту ви не дивитеся на екран, тому ввімкнення підсвічування лише клавішами (кнопками меню) є більш розумним.
Contrast (backlight brightness): 17
Чому? Я виявив, що більша контрастність, ніж ця, залишає "чорне чорнило" на фоні при зміні екрану
Pwr Off delay: час, який потрібно утримувати кнопку живлення, щоб вимкнути радіо, це, в основному, функція безпеки, щоб уникнути випадкового вимкнення радіо. Особисто я встановив її на 1 секунду для швидшого вимкнення, але якщо ви хочете перестрахуватися, просто залиште значення за замовчуванням (2 секунди).

Pwr On delay: найшвидше можливе.

Нарешті, перейдіть на сторінку Hardware, натиснувши PAGE>, прокрутіть вниз до Int. Module (Внутрішній модуль). Якщо у вас внутрішній модуль ELRS, встановіть його на CRSF. Якщо у вас внутрішній багатопротокольний модуль, встановіть для нього значення Multi. Зазвичай це значення встановлено правильно з коробки, але про всяк випадок вам варто перевірити ще раз.

Інші додаткові налаштування:
  • USB mode: встановіть значення ASK.
  • Sound Settings (включаючи гучність, тривалість звукового сигналу, висоту тону, гучність хвилі, гучність фонової музики та налаштування варіацій): встановіть для параметра "Sound" значення "All", щоб під час прокрутки ви отримували "звукові сигнали".
  • Haptic Feedback (налаштуйте силу і тривалість вібраційного зворотного зв'язку): Я використовую меншу силу і довжину тактильного зворотного зв'язку, тому що за замовчуванням він був занадто сильним.
  • Backlight (різні режими, тривалість, яскравість, попередження)
  • Splash Screen (затримка увімкнення/вимкнення)
  • Кожен з цих підрозділів дозволяє вам налаштувати ваш Radiomaster Boxer відповідно до ваших особистих уподобань, забезпечуючи оптимальний досвід польоту.ВАЖЛИВО: Перейдіть на сторінку Hardware в System setup і вимкніть фільтр System setup!

Калібрування стіків

Якщо стіки занадто жорсткі або занадто вільні, ви можете відрегулювати натяг пружини підвісу. Можливо, ви захочете зробити це перед калібруванням підвісів.

Регулювати натяг підвісів дуже зручно з Boxer, ви можете зробити це спереду, не розбираючи пульт.


Перед використанням слід відкалібрувати підвіси. Це також може знадобитися після перепрошивки прошивки EdgeTX/OpenTX.

Перейдіть на сторінку Radio Setup, потім натисніть кнопку "PAGE" кілька разів, щоб перейти на сторінку "HARDWARE", виберіть опцію "Calibration", щоб відкалібрувати стіки і слайдери. Просто дотримуйтесь інструкції, вона досить проста

Переконайтеся, що ви рухаєте стіки тільки так, як показано на наступному зображенні. Для досягнення найкращого результату уникайте переміщення стіків по колу. Будьте якомога обережнішими, коли штовхаєте стіки, щоб модуль правильно зчитував кінцеві точки.
Переконайтеся, що ви також перемістили повзунки і поворотні перемикачі. Вам також потрібно відкалібрувати 6 кнопок режиму польоту, вони фактично працюють як повзунки в радіоприймачі. Якщо кнопки режиму польоту не працюють, швидше за все, ви ще не відкалібрували їх.

Калібрування напруги акумулятора

Щоб забезпечити точне зчитування напруги акумулятора, необхідно відкалібрувати напругу акумулятора.

Виміряйте напругу літій-іонного акумулятора всередині радіопульта за допомогою цифрового мультиметра. Оскільки елементи з'єднані послідовно, вона повинна становити від 6 до 8,4 В. Мета полягає в тому, щоб переконатися, що напруга збігається між виміром і значенням, показаним у пульті.

Якщо у вас немає мультиметра, ви також можете зробити це за допомогою вольтметра. Однак це не враховує падіння напруги під час роботи радіопульта, що призводить до неточних показань. Різниця може бути значною, особливо якщо ви передаєте з високою вихідною потужністю, напруга може падати до 0,5 В і більше.

Щоб відкалібрувати напругу, перейдіть на сторінку "HARDWARE", прокрутіть вниз до пункту "Battery Calibration" і перевірте, чи збігаються показання. Ви можете відрегулювати його за допомогою коліщатка.

Профіль моделі

Boxer поставляється з декількома профілями моделей, створеними для вас з коробки, ви можете використовувати один з них в залежності від того, на якому типі обладнанні ви збираєтесь літати. Щоб побачити, які профілі доступні, ви можете перейти до них, утримуючи кнопку MDL.

Для FPV дронів ви можете просто використовувати профіль "Boxer", в ньому вже увімкнено внутрішній радіочастотний модуль (ExpressLRS), а також призначено всі елементи керування та перемикачі на відповідні канали в MIXES. Все, що залишилося зробити - прив'язати приймач в дроні до радіостанції.

Як прив'язати приймач ExpressLRS до передавача, чи якщо у вас багатопротокольна версія (наприклад, 4в1 або CC2500) можна з оригінальної інструкції.

Створення профілю для FPV-симуляторів

Якщо ви плануєте грати в FPV-симулятор за допомогою радіопульта (підєднавши кабелем), я б рекомендував створити спеціальний профіль моделі з вимкненими внутрішнім і зовнішнім радіомодулями.

Для цього просто скопіюйте профіль Boxer і створіть дублікат профілю. Потім у налаштуваннях моделі вимкніть як внутрішній, так і зовнішній радіомодуль.

Резервне копіювання та відновлення

Я рекомендую регулярно створювати резервні копії налаштувань вашого радіопульту (наприклад, перед оновленням прошивки і щоразу, коли ви вносите великі зміни). EdgeTX робить це дуже просто.

Всі налаштування зберігаються в одному файлі під назвою radio.yml, він знаходиться в папці RADIO на SD-карті. Профілі моделей зберігаються в папці MODELS на SD-карті.

Регулювання гучності та підсвічування


Глобальні функції дають змогу налаштувати додаткові можливості, такі як регулювання гучності та яскравості підсвічування за допомогою потенціометра на радіопульті. Одне з чудових застосувань глобальної функції - це використання потенціометрів (S1 або S2) для регулювання гучності звуку радіо та яскравості підсвічування екрана. Ось як це зробити:

Знову поверніться на сторінку налаштувань радіо, потім натисніть кнопку "PAGE" кілька разів, щоб перейти на сторінку "Global function", і призначте регулятор гучності на ручку. Ви також можете зробити це в налаштуваннях моделі, спеціальна функція, але я вважаю за краще робити це в "Global function", щоб це працювало на всіх моделях. Повторіть цю процедуру для яскравості підсвічування.

Оновлення EdgeTX

Першим кроком у процесі оновлення є перевірка інформації про версію у системному меню (Налаштування радіо => Версії). Мій Boxer було поставлено з версією EdgeTX 2.8.0. Процес оновлення використовує онлайн-інструмент для перепрошивки, EdgeTX Buddy, який є найпростішим способом оновлення прошивки EdgeTX.

Якщо ви щось зіпсували, не хвилюйтеся, стоковий файл прошивки EdgeTX для Boxer знаходиться в папці FIRMWARE, ви можете перепрошити радіо з цим файлом, і він поверне його до початкового стану.

Оновлення внутрішнього модуля ExpressLRS

Для версії ExpressLRS (ELRS) кроки для оновлення внутрішнього модуля такі ж, як і для Zorro, що передбачає використання програмного забезпечення ExpressLRS Configurator обраваши перед прошивкою пристрій Radiomaster Boxer.

Потрібно буде виконати наступні кроки:
  • Використовуйте верхній порт USB-C на Boxer для передачі даних і виберіть "USB Serials (VCP)".
  • У конфігураторі виберіть останню версію прошивки, Radiomaster як категорію пристрою і Boxer як пристрій.
  • Виберіть EdgeTXPassthrough як метод прошивання.
  • Налаштуйте свій регуляторний домен (ISM_2400 для FCC) і введіть фразу прив'язки та дані Wi-Fi.
  • Якщо ви прошиваєте через USB, натисніть "Build & Flash". У разі прошивання через Wi-Fi натисніть "Build" і виконайте кроки прошивання через Wi-Fi.
Якщо у вас мультипротокольний модуль (4в1 або CC2500), то для його оновлення потрібно дотримуватися трішки інших інструкцій.

Поради та підказки

Модернізація стіків


Підвіси Boxer підтримують "наконечники стиків з різьбою M4". Тому якщо бажаєте нових відчуттів - варто спробувати встановити нові наконечники на стіки.

Спеціальний звуковий пакет

Ви можете завантажити власну звукову доріжку і замінити оригінальну. Моя улюблена від ZBROY якість звуку в ній краща за оригінальну.


Розархівуйте UA_lang_pack.zip та замініть файли з папки SOUND/en на SD-карті згідно інструкції від виробника:
Українізація OpenTX / EDGE / FreedomTX 
1. Завантажте архів UA_lang_pack.zip
2. Розпакуйте вміст архіву в зручне для роботи місце.
3. Увімкніть вашу апаратуру Tango / Jumper / Frsky тощо. Важливо – вона має працювати в операційній системі OpenTX / EDGE / FreedomTX. За допомогою USB кабеля підключіть увімкнену апаратуру до комп’ютера. 
4. На екрані апаратури має з’явитись меню з опціями, наприклад USB Joystick / USB Storage. Оберіть розділ меню USB Storage. Ваша апаратура перемкнеться на режим роботи з внутрішньою пам’яттю, а на вашому комп’ютері з’явиться новий підключений диск. 
5. За допомогою провідника відкрийте USB диск, вміст якого має приблизно такий набір папок: MODELS / RADIO / SCRIPTS / SOUND (набір папок може бути відмінним у різних версіях).
6. Перейдіть у папку …/SOUND, далі – в папку …/EN.
7. У відкритій папці …/SOUND/EN/ зітріть усі файли.
8. Перенесіть усі файли з розпакованого архіву lang_pack.zip до папки …/SOUND/EN.
9. Після завершення копіювання файлів відключіть апаратуру від USB.
10. Перезавантажте апаратуру. 
11. Насолоджуйтесь українським звучанням. P.S.
Якщо раптом ви використовували російське озвучування – будь ласка, зайдіть в меню апаратури RADIO SETUP, а в розділі Voice language встановіть EN / English.

Використання власних звуків

Ви можете відтворювати власні звукові файли на вашому Boxer.  Ви навіть можете відтворювати свої улюблені пісні.

Переконайтеся, що назва файлу не перевищує 6 символів, а розширення файлу не перевищує 3 символів, інакше файл не відобразиться. Також уникайте символів у назві файлу.

Необхідний формат файлу: 32000khz Mono Wav


Ковпачки для перемикачів

Ковпачки кришки перемикачів Tx16s з етикеткою Radiomaster
Radiomaster пропонує ці силіконові кришки перемикачів з етикетками. Більше ніякої плутанини щодо того, що роблять ваші перемикачі.

Вивчення сторінки інструментів


Сторінка "Інструменти" вашого Radiomaster Boxer - це колекція корисних LUA-скриптів. Скрипт LUA, який ви будете використовувати найчастіше, ймовірно, буде ExpressLRS, який дозволяє вам налаштувати ваш модуль ExpressLRS.

Заміна внутрішнього елемента живлення кнопки


Якщо ваш радіоприймач перестав зберігати налаштування, такі як дата і час, ймовірно, вам потрібно замінити внутрішню батарейку всередині радіоприймача. Ви можете купити її досить дешево в Інтернеті. Вам потрібен елемент живлення Lithium 3V CR1220

Висновок (автора)

Ми сподіваємося, що цей вичерпний посібник допоміг вам у налаштуванні радіостанції Radiomaster Boxer ExpressLRS.  Дотримуючись цих простих кроків, ви зможете налаштувати радіостанцію відповідно до ваших унікальних уподобань.

Стаття перекладена та адаптована для ресурсу sast.in.ua. У випадку доповнень, коригувань та зауважень - пишіть в коментарі до статті. Оригінал статті за посиланням https://oscarliang.com/setup-radiomaster-boxer/

Немає коментарів:

Дописати коментар